Boršč
Ingredience
200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 300 g kořenové zeleniny, 300 g zelí (kysané nebo sterilované), 200 g červené řepy, ocet, bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření, 100 g párků, šálek kysané smetany.
Příprava
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a červenou řepu. Vše uvaříme doměkka. V malém množství vody povaříme koření a vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nakrájený párek.
Přílohy
Při podávání podle chuti okyselíme octem a přidáme lžíci kysané smetany.
Pirohy
Ingredience
250 g hrubé mouky, 250 ml zakysané smetany, 150 ml vody,1 vejce, 1 lžíce másla, 1lžička soli
Náplň
200 g brambor vařených ve slupce, 100 g tvarohu, 1 cibule, olej, sůl, pepř
Do mouky dáme sůl, přidáme máslo, vejce, přilijeme smetanu a vodu a vypracujeme těsto.
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme nadrobno nakrájenou osmaženou cibuli, tvaroh, osolíme a opepříme a celé promícháme. Těsto rozválíme na 2 mm silný plát, rozkrájíme na čtverečky a naplníme připravenou náplní a dobře těsto uzavřeme.
Vaříme v osolené vodě 4 minuty. Podáváme polité máslem a smetanou.
Pelmeni
Ingredience
330 g mouky – v poměru přibližně 1 díl hladké a 1 díl polohrubé, 1 vejce, ½ lžičky soli,,120 ml studené vody, 1 vejce na potření těsta
Náplň
200 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, 1 malá cibule, špetka cukru, 30 ml vody, 20 g másla, pepř, sůl
Příprava
Z mouky, vejce, vody a soli uhněteme hladké tuhé těsto, které necháme zabalené v utěrce odpočinout v lednici.
Mleté maso a na jemné kostičky nakrájenou cibuli důkladně promícháme s vodou, cukrem a kořením. Necháme chvilku odležet.Těsto rozválíme na tenký plát, vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm, která potřeme vajíčkem, doprostřed vložíme kuličku nádivky, v půli přeložíme, zamačkáme a cípy spojíme k sobě.
Pelmeně vaříme v osolené vodě s pár kapkami oleje 8–10 minut, scedíme, promastíme máslem. Podáváme s kysanou smetanou a snítkou kopru
